Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Ομαδικά..


Ξεκίνησα χθες το Group Therapy. Καλά ήταν..διαπίστωσα για ακόμα μία φορά πόσο απαράδεκτη είμαι με τον εαυτό μου και με τους άλλους και τώρα λέω να το λύσω..όχι τώρα αμέσως..σε λίγα εκατοντάδες χρόνια..

Από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που άκουσα ήταν για τα υποσυνείδητα αντανακλαστικά και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να τα κατανοήσουμε και τελικά να τα "βάλουμε σε μία σειρά"..Επίσης, έμαθα μέσα από πολύ εύστοχα παραδείγματα και ασκήσεις ότι το υποσυνείδητο δε ξεχωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα..και σοκαρίστηκα! Κι αν δεν καταλαβαίνετε τί εννοώ βάλτε με το νου σας ότι μια μαϊμού είναι στον δεξί σας ώμο..δε τη βλέπετε..; Φυσικά και τη βλέπετε και ίσως να χαμογελάτε κιόλας..Αυτή λοιπόν φίλοι μου ήταν η απλή μα τόσο λαμπρή απόδειξη ότι το υποσυνείδητό μας είναι παλαβό..!

Το moto δε: "Αγάπη για τον εαυτό είναι η αποδοχή των ατελειών σου" μπορεί να μοιάζει κοινότυπο αλλά είναι τόσο ουσιαστικό..σκεφτείτε το λίγο..όλοι παλεύουμε καθημερινά με τον εαυτό μας..να αποδεχθούμε..να συναντήσουμε..να ξεχάσουμε και να θυμηθούμε..εμάς. Η αποδοχή φαντάζει ουτοπία (σε μένα τουλάχιστον) αλλά μάλλον είναι μία πραγματικότητα..Η θεωρία λοιπόν του Adler και της ανθρώπινης εσωτερικής ελαττωματικότητας μπορεί να αντιστραφεί και να καταλήξει σε κάτι εντελώς νέο και θετικό..

Προχωράω λοιπόν, χωρίς εκπτώσεις στις πτώσεις..όπως πολύ σοφά μες στο μεθύσι και το ντέρτι του ομολόγησε ο γλυκός άνθρωπος..

Όσοι από εσάς αισθάνονται χαμένοι στο διάστημα τους προσκαλώ να πάρουν θέση..

Απογειωνόμαστε..

19 σχόλια:

anima είπε...

Να σε αγαπάς.Και να σε δέχεσαι.Όπως κι αν είσαι.Κι αν κάτι δεν σου αρέσει

άλλαξέ το.Ή τουλάχιστον πάλεψέ το να...Είναι κι αυτό ένα βήμα....

Όναρ είπε...

Ένα βήμα από δω..ένα από κει..κουράστηκα πια..φου..Καλησπέρες δρασκελισμών..μικρών..

Ευαγγελία Πατεράκη είπε...

Ο εαυτός μας...ο επίσημος αγαπημένος μας πρέπει να είναι...

Αλλιώς ονειράκι μου..."χαιρέτα μου τον πλάτανο και την ψηλή ραχούλα", λέει το ρητό.

Καλησπέρες ψυχολογικές

b|a|s|n\i/a είπε...

στην μαϊμού των χραπ χρουπ πάνω από το κεφάλι μας. την επόμενη φορά να πάμε στο μπαράκι γκρουπ θέραπι. και περιμένεις να αγαπήσουμε τις ατέλειές μας για να μας αποκαλείς κοινότΟπα όλους νάρκισσους; καληνύχτες ή μάλλον καλησπέρες χραπ χρουπ μαϊμουδιασμένες διαστημικά χαμένες.

roadartist είπε...

Καλεεεε εκεί θα σε αποτρελάνουν τελείως!!
Εγώ δε πάω, λυπάμαι τους ανθρώπους..τι φταίνε; ..στο τέλος θα τους τρελάνω.. εγώ..;)
Νομίζω πως οι καλύτεροι ψυχολόγοι είναι οι φίλοι μας.. (οι δικοί μου ευτυχώς αντέχουν ακόμη..) :)) Στις ψυχοθεραπείες βάζω και το blogging.. ...μες στο μουσείο ;)!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι...
Αυτή τη μαϊμού τη συνήθισα τελικά :P
Φοβερή είναι!Lucy την φωνάζω!
Όσο για τις ατέλειες έχω να πω ότι...σιγά μην τις αποδεχτώ!Είναι τέλειες κ έτσι! :P
Χα!
Α και θέλω να δοκιμάσω Group Therapy!
sevial

tovenito είπε...

εσύ είσαι περισσότερο.
το νιώθω. και χωρίς επιπτώσεις. μόνο με διαπιστώσεις

Είδωλο είπε...

Αηδιες, το γκρουπ θεραπι δεν ειναι τιποτα αλλο παρα η επισημανση αυτου που δεν θες να αποδεχτεις, το ξερεις ειναι μπροστα στα ματια σου αλλα θες να στο πουνε κι αλλοι δεκα για να πιστεψεις οτι ισως τελικα κατι παει στραβα με σενα και οχι με τους αλλους...


Ειναι σαν την θεωρια του μαλακα, ο μαλακας νομιζει οτι η λεξη μαλακας ειναι προσφωνηση του χαβαλε, κι οτι η επαναληψη της στο προσωπο του ειναι χαριν ευφοριας, φευ ομως, αυτο ειναι και το γκρουπ θεραπι, αν σε πουνε 10-15 αγνωστοι σου μαλακα, που δεν τους εχεις δωσει και αφορμη, τοτε θα μπεις στην διαδικασια να δεις τα προβληματα σου, αλλα η λυση παντα ειναι μεσα μας.

the boy with the arab strap είπε...

''η πτωταρχικη αναγκη καθε ανθρωπου ειναι η αναγκη να ανηκει,να εχει καποια θεση στο κοινωνικο συνολο.'' αντλερ.

Ανώνυμος είπε...

Καλή απογείωση σε ασυνείδητα πραγματικές διαπιστώσεις...

Να 'ρθω; Να 'ρθω και εγώ; Μου χρειάζεται μια αντιστροφή της εσωτερικής ελλατωματικότητας μου.

Έύγε πάντως, γενναίο βήμα.

Μεγάλο Φιλί και καλημέρα

One Happy Dot είπε...

φύγαμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
(αν είναι τελικά να σε δω, ας είναι σε κάποιο σύννεφο επάνω να προσπαθούμε να αγαπήσουμε τις ατέλειές μας περισσότερο από οσο οι άλλοι θα αγαπήσουν τα προτερήματά μας!!) :)

Ανώνυμος είπε...

Έχω ακούσει πως η μέθοδος είναι αποτελεσματική, όναρ.
Ακόμη και στα μικρά παιδιά η Σχολική Ψυχολογία υποδεικνύει παρόμοιες τεχνικές για την τάξη , όταν υπάρχουν παιδιά που δε γίνονται αποδεκτά απ' την ομάδα κι όταν κάποια επιλέγουν την απομόνωση. Το μότο είναι το ζητούμενο! Να αγαπάμε αυτό που είμαστε κι όχι την εικόνα που πλάσαμε για να προωθούμε στους άλλους.
Μια χαρά σε βρίσκω. Να δοκιμάσεις και το τσίπουρο με παρέα: Γελάς, μιλάς, κλαις ,βγάζεις τα σώψυχ'α σου και ξαλαφρώνεις :)
Την καλημέρα μου

Unknown είπε...

αν έρθω κι εγώ στο γκρουπ θα πρέπει να κλείσω θέση για όλους μου τους εαυτούς; νομίζω εκεί οι θέσεις είναι περιορισμένες έτσι δεν είναι;

και ποιόν να πρωτοδιαλέξω να φέρω μαζί μου;

ποιόν;

φιλιά βρόχινα...

kalynama είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kalynama είπε...

Αν δεν πέσουμε νομίζω πως δεν μαθαίνουμε. Αν δεν πονέσουμε νομίζω πως δε θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.. καλώς ή κακώς..
Εύχομαι να πετάς... να πετάς μακριά σε ουρανούς και θάλασσες που μονάχα ευτυχία θα σε γεμίζουν. Και μη ξεχνάς να κοιτάς κάτω.. θα είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και περιμένουν να γυρίσεις

Φιλιά ταξιδιάρικα :-))

kyzikos είπε...

γεια σου οναρ και καλη χρονια.
αχ, τι μου βαζεις τωρα, εγω κι αν πρεπει να βαλω σε σειρα τα πραγματα και να με αποδεχθω ολοτελα.οποτε προτεινεις ανεπιφυλακτα group therapy.
καλη συνεχεια και τελος να σου πω οτι ο τρελαρας που τραγουδα το μουσειο :)) ηταν δασκαλος μου για αρκετα χρονια, αυτος να δεις τι ελεγε για την ανθρωπινη ψυχη (με αφορμη τη φωνη και τις λειτουργιες της). Α ρε Σακκά ανεπαναληπτε.
καλησπερες δρακατορικες.

another είπε...

λατρευω λιλιπουπολη.:)
ρε εισαι κριός??

Όναρ είπε...

Λίτσα τελεία Άναρχη..να χαιρετήσω ό,τι θες..να πάει στο καλό..για να 'ρθει το καλύτερο..Καληνύχτες απ' τις ραχούλες..

Πεύκο-β μου, αγάπα εσύ τον εαυτό σου και μη σε νοιάζει..και μόλις το πετύχεις πες τη συνταγή..της αποτυχίας..Καληνύχτες μόνιμες..

Roadartist, οι δικοί μου τα φτυσαν και προσπαθώ τώρα εγώ να τους συνεφέρω..Καληνύχτες άστα βράστα..

3Aggeloi, αυτό με τη μαϊμού να το προσέξεις..πολύ γρήγορα ταυτίστηκες..Καληνύχτες που κρέμονται απ' το δεντράκι..

Tovene, θα μου επιτρέψεις να επιμείνω στις πτώσεις..Καληνύχτες ομοιπάθησης..

x-oyranoy, έχεις παρακολουθήσει ποτέ..; Γιατί δεν είναι καθόλου έτσι..Καληνύχτες αλλιώς..

---, διαβασμένος είσαι φίλε μου..Καληνύχτες ψυχολογικές..

Odoipore, να σαι καλά αγόρι μου..φυσικά και είσαι ευπρόσδεκτος..αν και η αντιστροφή είναι δύσκολος στόχος..σ' ευχαριστώ..Καληνύχτες συνειδητοποίησης..

Τελίτσα μου, χαίρομαι που έρχεσαι μαζί αν και ξέρω ότι ετοιμάζεις ταξίδι μυστικών υπηρεσιών στο Παρίσι..μεγάλη θυσία..Καληνύχτες που αναγνωρίζουν..

Πέμπτη Εποχή, μέχρι στιγμής λειτουργεί καλά..δύσκολα αλλά καλά..Καληνύχτες κόπων..

Νεράιδα, φέρε την πουτάνα..(σιγά μη δεν ήξερες τί θα απαντούσα)..Καληνύχτες που παίζουν..πουτανίστικα..

Kalynama, θα κοιτάω κάτω..όταν καταφέρω και σηκωθώ πάνω..Καληνύχτες up & down..

Kyzike, είδες καμιά φορά ο κόσμος πόσο μικρός είναι..; Εγώ μεγάλωσα με τη Λιλιπούπολη..Καληνύχτες ομαδικών (ανεπιφύλακτων) προτάσεων..

Yet another, εννοείται..Καληνύχτες ζωδιακές..

ολα θα πανε καλα... είπε...

ήθελα πάντα να κάνω group therapy για τις "δωρεάν" αγκαλιές.Αλλά τίποτε δωρεάν δεν το εκτιμά κανείς,αυτό κατάλαβα.Τελικά,δεν το αποτόλμησα.Οι συνθήκες,η φόβος,η αμέλεια,ο χρόνος που περνάει...